Prof. Dr. Oğuz POLAT

Prof. Dr. Oğuz POLAT
Adli Tıp Uzmanı

31 Mayıs 2012 Perşembe

TRAFİK KAZALARINDA BİLİRKİŞİLİK

Prof. Dr. Oğuz POLAT     Bilirkişi, mesleki ve teknik bilgisini somut olaya uygulamak suretiyle bundan sonra çıkacak bilimsel ve maddi sonuçları tespit etmekle yükümlüdür. Trafik kazaları da bilirkişiliğin gerektiği olayların başında gelmektedir.


Öncelikle belirtelim ki, bilirkişinin görüşü bir delil değil, delillerin değerlendirmesi için araçtır. Trafik kazalarında bilirkişilerin görüşü ve bilirkişilerin düzenlemiş oldukları raporlar çok önemlidir.

Ancak belirtmek gerekir ki, hakim bu raporlarla bağlı değildir. Fakat hakim bilirkişi raporu ile bağlı olmasa ve yeniden bilirkişi incelemesi yapma yetkisine haiz olsa da; bilirkişi raporundaki kusur oranını değiştiremez, çelişkili görülen bilirkişi raporları arasındaki çelişkileri kendisi telafi yoluna gidemez. Hakim ya raporu olaya uygun ve yeterli görür ve burumda rapordaki kusur oranına da itibar eder ya da rapora itibar etmez yeniden bilirkişi incelemesi yapar.

Trafik kazalarının ülkemizde ne denli ciddi bir problem olduğunu göstermek için Amerika ve Almanya  ile Türkiye arasındaki trafik kazalarıyla ilgili ölüm oranları, durumun ciddiyetini de göstermektedir.


ALMANYA’da   her 100 milyon taşıt/Km için      1 ölü
TÜRKİYE’de     her 100 milyon taşıt/Km için      13 ölü
A.B.D.’de         her 100 milyon taşıt/Km için      0,3 ölü

1970-1996 arası 26 yıllık süre Türkiye’de yol uzunluğu artışı %25, kaza sayısı artışı %1694, araç-yol-insan üçlüsü (17 misli).

Trafik kazalarında bilirkişi seçilen kimseler ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan olayda kaza yapan şoförün kusuru bulunup bulunmadığını ve bu kusurun ne olduğunu, var ise nispeti tespit olunacaktır. Çünkü kaza yapan şoförün kusuru varsa, ceza sorumluluğu söz konusudur. Kusuru yoksa, şoför meydana gelen ölüm ve yaralanma olayında sorumlu olmayacaktır.

Uygulamada dikkatsizlik ve tedbirsizlik ile ölüm ya da yaralama suçlarında ceza davasının yanında ayrıca tazminata konu olması açısından hukuk mahkemelerinde de dava açılmakta ve çoğu kez hukuk mahkemelerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmaktadır.

Bugüne kadar Yargıtay’ın trafik kazaları ile ilgili hemen tüm içtihatlarında bilirkişi incelemesi yaptırılması konusu yer almış, bilirkişi incelemesi yaptırılmayan durumlarda hükmün bozulmasına karar verilmiş, raporların çelişkili olması durumunda bu çelişkinin yine bilirkişilerce giderilmesi istenilmiştir.

Sonuç olarak, trafik kazalarında bilirkişilik yapılması ve kazada taraf olan kişilerin de haklarını koruyabilmek için kendilerinin bilirkişilerden rapor alması gerekmektedir.   

0 yorum:

Yorum Gönder