Prof. Dr. Oğuz POLAT

Prof. Dr. Oğuz POLAT
Adli Tıp Uzmanı

6 Şubat 2012 Pazartesi

TARAF BİLİRKİŞİLİĞİ

Prof. Dr. Oğuz POLAT

Adli Tıp Bilirkişilik hizmetinin insan ve insanla ilgili tüm konularda uygulandığı bilim dalıdır. Günümüzde artık çok kapsamlı olarak çalışılmasından dolayı Adli Bilimler yaklaşımı Dünya üzerinde kabul görmektedir.  

Bugüne kadar resmi bilirkişilik kurumu Adli Tıp Kurumu dışında başka bilirkişilik hizmetinin adeta yok sayıldığı ülkemizde, dosyaların çok geç değerlendiriliyor olması, tartışmalı sonuçlar, Kurum’un yeterince kalifiye eleman barındırmaması,yapısal sorunlar gibi problemler üniversiteler,özel bilirkişilik yapıları gibi alternatif bilirkişilikleri gündeme getirmektedir.   

Ancak, asıl önemli farklılığın Birleşik Devletler gibi ülkelerde uygulanan çapraz sorgulama ve benzer yöntemler sonucu gelişen taraf bilirkişiliği oluşturmaktadır. Artık mahkeme tek başına bilirkişi ataması yapmamakta ve taraflar da bilirkişileri saptayarak onlardan görüş alabilmektedirler.

Taraf bilirkişiliği özellikle tıbbi uygulama hataları, mobbing olguları gibi  kurumsal yapılara karşı bireyin açtığı davalarda büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra bilimsel yaklaşımın, güncel objektif  bilginin temel olduğu bilirkişilikte sadece atanmış Adli Tıp Kurumu’ndaki o alandaki tek kişinin ve ilgili alanlardan olmayan diğer uzmanların oluşturduğu görüşlere bağımlı olmaktan da kurtarmaktadır.

Taraf bilirkişiliği, taraflardan birinin davasını savunabilmesi için delil tespitinin ve doğru yorumlanmasının yapılması amacıyla adli bilirkişiden rapor almasıdır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uygulamalar bu yönde çok gelişmiştir.

1 yorum:

BİLİRKİŞİLER, HABERİMİ OKUYUN.REKLAM YAZARI ŞAİR HASAN SANCAK

Bilirkişilere Hodri Meydan!...



SKANDAL BİLİRKİŞİ RAPORUNU İHBAR EDİYORUM!..



SÖZDE BİLİRKİŞİLER-HODRİ MEYDAN SİZLERE
CEVAP VEREMEZSİNİZ-BAŞINIZ BAKAR YERE

HABERİM UZUN OLDUĞU İÇİN SİTEMDEN OKUYABİLİRSİNİZ!

AlaçamHaberMerkezi
alacamhabermerkezi.blogcu.com/
alacamhabermerkezi.blogspot.com
www.alacamilkhaber.blogspot.com



HASAN SANCAK
ALAÇAMLI HALK ŞAİRİ
REKLÂM YAZARI
(EĞİTİMCİ-GAZETECİ)
TEL: 0362–621 27 79
0506–2730465 (Öğretmen Hattı)
E-mail: noteronayliruya55@yahoo.com.tr
Yeni Cami Mah. Bafra Cad.4.Sok No 11
55800-ALAÇAM-SAMSUN

Yorum Gönder